Mošćenička Draga

Očaravajuće malo ribarsko mjesto iz 19 st. nalazi se svega 15 km od Opatije na obali prekrasnog Kvarnerskog zaljeva.

Toplo mediteransko sunce i čisto more, sigurnost i mirno okruženje desetljećima privlači turiste u Mošćeničku Dragu koja se razvila u turističko središte na Opatijskoj rivijeri.

Plaže

Smještena u podnožju zelene planine Učka, Moščenička draga  prepoznatljiva je po svojoj dugoj šljunčanoj plaži koju zovemo Sipar. Plaža se dalje nastavlja na jug prema Sv. Ivanu. Laganom šetnjom po šetalištu (lungomare) prema plaži Sv. Ivan otkrit ćete skrovite uvale i stijene za potpuno uživanje u ljepotama prirode i privatnosti. U blizini se nalazi i FKK plaža Senjavac koja je hridima i stijenjem odvojena od plaže Sv. Ivan.

Na putu između Drage i Brseča nalaze se dvije veće plaže, Uboka i Jelenšćica na koje, osim morskim putem, možete stići pješice stazama s glavne prometnice Rijeka-Pula. Barkom možete Pod Brseč, prema Plominu, i stići ćete do plaže Stupova. Vozilom ili pješice, kroz brsečku valu pokraj groblja, spustite se do plaža Klančac i Riva. Gdje god da se okrenete, osjećaj bivanja u vlastitom komadiću raja nećete moći izbjeći.

Na svakoj od ovih plaža, ali i u skrivenim pješčanim valama, možete naići na kamene ribarske kućice koje su nekada, a i danas, služile za spremanje barki i ribarskog alata nakon ribarenja. Poželite li i sami loviti ribe, slobodno se obratite nekom od ”domaćih ljudi” koji će vas vrlo rado uputiti u osnove ribarstva, ali vam ujedno i prepričati neku od ribarskih štorija (priča ili dogodovština).

Tradicija

Stoljetna tradicija ovjekovječena brojnim zavjetnim slikama i fotografijama koje stoje u nekoliko crkvi mošćeničke i brsečke župe dokaz su čvrste povezanosti ovih mjestašca s pomorstvom i ribarstvom. Spoj ribarske kulture i pomorske tradicije osjeća se i danas na svakom koraku pri obilasku Mošćeničke Drage. Dražanski stari grad pravi je primjer primorskog gradića, sa zbijenim kućama i klancima, koji se spušta strmo sve do mora. U njemu se smjestila simpatična lučica s ribarskim brodovima, barkama, a ljeti i brodicama turista.


Mjesta

U neposrednoj blizini Mošćeničke Drage nalaze se dva srednjovjekovna grada. Na brežuljku iznad mora smjestile su se Mošćenice (178m nad morem) dok se na visokoj hridi iznad mora smjestio Brseč (157m nad morem). Ukoliko ste ljubitelj pješačenja i netaknute prirode do Mošćenica možete stepenicama (753 stepenica) iz Mošćeničke Drage.

Opatijska rivijera

Nalazite se na Opatijskoj rivijeri, središte rivijere je Opatija, često nazivana i biser Jadrana, jedna je od najpoznatijih destinacija u Hrvatskoj s turističkom tradicijom od 170 godina.

Smještena uz rub Mediterana, na obali Kvarnerskog zaljeva i padinama planine Učke koje se blago spuštaju prema moru, Opatija svojim klimatskim karakteristikama, prekrasnom arhitekturom, prekrasnim njegovanim parkovima i šetnicama bila je u povijesti poznato lječilišno odredište, a danas popularno turističko središte.

Ovdje su boravili kraljevi i carevi, filozofi, književnici, glazbenici i pjesnici. Spomenimo cara Franju Josipa, cara Vilima II, rumunjsku kraljicu Elizabetu, zatim caricu Sissi, pisce A.P. Cehova i Jamesa Joycea, plesačicu Isadoru Duncan, skladatelje Gustava Mahlera i Giacoma Puccinija. Vidjeti i biti viđen – za to je trebalo doći u Opatiju.